Iban nummer zoeken

Hoe kan ik mijn iban nummer achterhalen?

Op de dag van vandaag komt het steeds vaker voor dat een bedrijf, organisatie of overheidsinstantie naar uw iban nummer vraagt, in deze situatie is het handig als u uw iban nummer uit uw hoofd weet of weet waar u hem snel terug kunt vinden.

Er zijn verschillende manieren om uw iban nummer te achterhalen, om u op weg te helpen staan hieronder de mogelijkheden voor u op een rij:

  • U kunt naar uw bank bellen om naar uw iban nummer te vragen. Uw bank kan u snel en makkelijk aan uw iban nummer helpen, het enige wat u hier voor nodig heeft is uw huidige iban nummer. Met 1 snel telefoontje weet u dan het correcte iban nummer. Als u uw iban nummer heeft gekregen van de bank schrijf dit dan goed over op een blaadje zodat u niet nog eens terug hoeft te bellen.
  • Uw iban nummer is niet iets dat nieuw is en om die reden kunt u uw iban nummer ook op uw bankafschriften terug vinden. Als u uw iban nummer van uw bankafschrift overneemt dan is het wel belangrijk dat het een actueel afschrift is want de controlecode van uw iban nummer is wel nieuw. Als u dus een oud afschrift pakt om uw iban van over te nemen dan heeft u kans dat het niet het goede iban nummer is.

Hoe gebruik ik iban nummer

In de komende jaren gaan we steeds meer gebruik maken van ons iban nummer, maar nog veel mensen weten niet zo goed wat een iban nummer nou precies is. Iban staat voor International Bank Account Number, een iban nummer is net als uw normale bankrekeningnummer een nummer om betalingen mee te doen.

De iban nummers zijn tot op heden voornamelijk gebruikt om buitenlandse betalingen mee te doen, ook bedrijven maakte soms al gebruik van het iban nummer. Het is de bedoeling om in de toekomst alleen nog maar geld over te maken met en naar onze iban nummers. Voor veel mensen is dit best even wennen omdat een rekening nummer vaak al jaren in gebruik is.

Daarnaast ziet een iban nummer er iets anders uit dan een normaal rekening nummer, een Nederlands iban nummer bestaat uit 18 tekens. De reeks van 18 tekens bestaat uit een rekeningnummer, landcode en iban controle getal, dit geheel vormt dan jou iban nummer.

Iban landcode

Met de landcode en het controle getal wordt uw bank aangeduid, als u met uw code niet aan de 18 tekens komt dan wordt uw iban nummer met nullen aangevuld tot u 18 tekens heeft bereikt.

Er gaat eigenlijk niet veel veranderen als we alleen nog maar onze iban nummers gaan gebruiken. Het enige wat eigenlijk anders is voor u is dat u een ander nummer heeft waar uw oude rekening nummer in verwerkt zit. Het enige wat echt belangrijk is voor ons is dat we weten wat ons iban nummer is en waar we deze kunnen terug vinden als we hem zijn vergeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *