Europese overschrijving

IBAN verplichting bij Europese overschrijving

Indien u geld wilt overmaken naar een rekeningnummer binnen de EER landen (Europese Economische Ruimte) inclusief Zwitserland en Monaco dan zijn enkele onderdelen verplicht.

Denk daarbij aan de volgende twee verplicht elementen:

  1. de Internationale Bank Account Number oftewel IBAN. Het is een standaardisatie voor alle banken en de door hen opgenomen rekeningnummers;
  2. de Bank Identifier Code oftewel BIC ook wel SWIFT van de bank genoemd. Dit is de code waarmee de specifieke bank wordt geïdentificeerd zijnde de hoofdvestiging van die bank in het desbetreffende land.

Door de combinatie van deze twee bij Europese overschrijving toe te passen weet iedere bank van welke rekening naar welke buitenlandse rekening het bedrag moet worden overgemaakt.

Internationale overschrijvingskaart

Een tweede manier om het geld over te maken naar een Europese bankrekening is door gebruik te maken van de internationale overschrijvingskaart. Niet iedereen vindt het prettig om het internet voor bankieren te gebruiken ondanks dat het veilig is en dus kan men via deze weg alsnog de Europese overboeking laten plaats vinden. Daartoe dienen dezelfde gegevens als bij het internet bankieren worden ingevuld om de Europese overboeking rond te maken. Naast voorgaande reden bent u verplicht een internationale overschrijvingskaart in te vullen bij een Europese overboeking indien het bedrag meer dan 50.000 euro bedraagt.

Digitaal Europese overschrijving

De meest directe manier om een Europese overschrijving uit te voeren is door zelf het internet bankieren te gebruiken. Daarmee kunt u vanuit huis eenvoudig het internationale bankieren gebruiken en snel zien hoe de Europese overschrijving wordt verwerkt. Je maakt daartoe dus gebruik van de IBAN en BIC of SWIFT codes zodat je altijd naar de juiste bank en rekeningnummer het bedrag overmaakt. Let wel dat als er bij het overmaken onverhoopt een fout is opgetreden – doordat een code niet juist is – dan zal de Europese overschrijving wel doorgaan. Met een paar dagen zal echter het bedrag worden teruggestort minus de overboekingskosten welke de banken in rekening brengen (voor vele landen is de overboeking in euro’s gratis). Omdat de codes zijn toegepast is het altijd traceerbaar waardoor terugstorting altijd gegarandeerd is.

Standaard gratis Europese overboeking

Omdat Europa één continent is met dezelfde betaalmiddel is de Europese overboeking gratis indien de overboeking in Euro’s wordt gedaan. Op die manier kunt u handig binnen Europa zaken doen waarbij geleverde producten snel en gemakkelijk via overboeking worden betaald. Maak handig gebruik van Europese overboeking zodat u uw zaken goed hebt geregeld.

Gratis Europese overschrijving

Betaal binnen Europa middels de Europese overschrijving. Betalingen binnen Europa kunnen gratis via de Europese overschrijving worden uitgevoerd. Alle banken binnen de Europese Unie dienen daaraan gehoor te geven indien de overboeking in Euro’s is gedaan. Dat is handig indien u zaken binnen Europa wilt doen. Om de overschrijving te doen heeft u IBAN en BIC codes van de ontvanger nodig zodat u zeker weet dat het geld op de juiste plek aankomt. Daarnaast heeft u de keus tussen het digitaal of schriftelijk regelen van de overboeking. Waar moet u daarbij zoal op letten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *