IBAN nummer vinden

Een iban nummer staat voor international bank account number. Een iban nummer heb je nodig wanneer je een buitenlandse betaling wilt doen.

Voor een binnenlandse betaling heb je in principe voldoende aan het rekeningnummer van degene aan wie je het bedrag over wilt maken. Bij een buitenlandse betaling zijn er meerdere gegevens nodig, waaronder dus een iban nummer.
Als iemand uit het buitenland dus aan jou een betaling wilt doen zal hij of zij moeten weten welk iban nummer jouw bankrekening heeft. Er zijn meerdere manieren om er achter te komen welk iban nummer jouw bankrekening heeft.

De iban code

De iban code is een code die bestaat uit maximaal 34 tekens en daarin komt je bankrekening altijd voor. De iban code is in 1999 ingevoerd. De iban code is in feite niets anders dan een internationaal bankrekeningnummer. Bij het IBAN BIC nummer berekenen is het handig te weten hoe de code is opgebouwd. De iban code bestaat uit de volgende reeks letters en cijfers:

  1. Landcode. De landcode bestaat uit 2 letters. In Nederland is dit NL.
  2. 2 controle cijfers. Dit kan dus elk willekeurig getal zijn
  3. Rekeningnummer of rekening identificatie

Om een iban nummer nog enigszins overzichtelijk en duidelijk te houden, wordt een iban nummer in reeksen van 4 tekens weergegeven. Een voorbeeld van een Nederlands IBAN nummer is dan: NL21 3212 5463 1200

Iban nummer opzoeken

Het is hartstikke makkelijk om een iban nummer op te zoeken, dus ook om het iban nummer van je eigen bankrekening op te zoeken. Als je het rekeningnummer weet kun je dit op verschillende sites intikken en de site geeft dan uit wat de iban code van deze rekening is. Daarnaast geven de meeste sites ook nog aan welk bic nummer de rekening heeft en om welke bank het gaat, bijvoorbeeld de ING of de Rabobank. Op deze manier heb je alle gegevens bij de hand om een buitenlandse betaling te doen of om iemand aan jou een betaling vanuit het buitenland te laten doen.

Waarom iban nodig

Een iban nummer heb je dus nodig om een buitenlandse betaling te doen. Op deze manier weet de bank naar welke bankrekening in het buitenland de betaling moet worden overgeschreven. Naast de iban code heb je meestal ook de bic code nodig. Het is soms mogelijk om een buitenlandse betaling te doen zonder deze gegevens, maar dan ben je meestal 15 euro aan overschrijfkosten kwijt.

Buitenlandse betalingen via Paypall worden ook steeds gemakkelijker.

Buitenlandse betalingen

Een iban nummer is dus nodig voor buitenlandse betalingen. Misschien ben je wel bezig met een eigen bedrijfje of heb je familie of vrienden in het buitenland wonen die wel eens geld naar je willen overmaken. Bij een eigen bedrijf kun je al snel met buitenlandse klanten te maken krijgen die geld naar jou moeten storten. Voor al deze gevallen is het dus handig als de mensen al weten welk iban nummer jou bankrekening heeft. Op deze manier gaat de betaling nog gemakkelijker en voorkom je een hoop vertraging voordat de transactie daadwerkelijk is afgerond.